Sunborn Group kaavailee näyttävää pysäköintilaitosta Logomon sillan yhteyteen – tarjoaisi myös asemapalvelut junamatkustajille

Havainnekuva Ratapihankadun suunnasta.

Logomo Oy:n taustayhtiö Sunborn Group kaavailee Ratapihankadun varrella sijaitsevalle tontille viisikerroksista asemarakennusta Logomon sillan viereen.

LogoHub-hanke toisi Turusta lähteville ja saapuville junamatkustajille palveluja sekä pysäköintitilat lähes 400 autolle. Uuden, viisikerroksisen pysäköintitalon kokonaispinta-ala tulisi olemaan noin 14 000 neliötä, josta koko pohjakerros olisi erilaisten asemapalveluiden ja VR:n käytössä. Alueella sijaitsee toistaiseksi Logomon P8-pysäköintialue.

”Pitkään valmisteltu hanke on osin edelleen suunnitteluvaiheessa ja poikkeuslupahakemus käsittelyssä, mutta koska asemapalveluista on noussut viime päivinä keskustelua, julkistamme hankkeen nyt. Naapureita on jo kuultu ja keskustelua käydään edelleen hyvässä hengessä”, kertoo Sunbornin konsernijohtaja Hans Niemi tiedotteessa.

Uudisrakennus toisi ratkaisun Turusta lähtevien junamatkustajien pulaan asianmukaisista odotus- ja wc-tiloista mahdollistaen samalla junamatkustajien pysäköinnin. Junaliikenne Helsingistä on palaamassa Turun asemalle näillä näkymin 15.12.2024. LogoHub-hankkeen olisi määrä valmistua keväällä tai alkukesästä 2025, jolloin aika ilman korkeatasoisia asematiloja jäisi mahdollisimman lyhyeksi. LogoHub-asemarakennus ja pysäköintilaitos palvelisi myös tulevaisuudessa nykyisen Aninkaisten alueelle kaavailtua Matkakeskusta. Hanke toteutettaisiin täysin yksityisellä rahoituksella.

Myös Logomo tarjoaisi tiloja väliaikaisesti

Ennen LogoHub-hankkeen valmistumista olisi ennakoitavissa noin puolen vuoden ajanjakso, jolloin alueelle tulisi joka tapauksessa järjestää väistötilat. Tällöin Logomo voisi osaltaan tarjota junamatkustajille mahdollisuuden odotus-, kahvila- ja ravintolapalveluihin Logomon sillan läheisyydessä.

”Meillä on yhteinen tahtotila kaupungin, Väyläviraston ja VR:n kanssa saada uusi asemapalvelukokonaisuus valmiiksi jo kahden vuoden kuluttua, sillä se vastaa jokaisen tahon tarpeisiin. Uskon, että haasteellisesta aikataulusta huolimatta prosessi saadaan nopeasti rakennuslupavaiheeseen.”

”Kyseessä on kuitenkin kaupunkilaiselle tärkeä ja kriittinen infrastruktuuri, jota käyttää jopa 2,4 miljoonaa ihmistä vuositasolla. Päämääränä on kiirehtiä hanketta ottaen huomioon Kupittaa-Turku-ratahankkeen aikataulu. Käymme samaan aikaan myös neuvotteluja VR:n, Väyläviraston ja Turun kaupungin kanssa. Lopullinen toteutusaikataulu varmistuu vasta, kun päätökset on tehty. Odotamme nyt lupaprosessin etenemistä pikaisesti, jotta suunnitellussa aikataulussa pysytään”, Niemi kertoo.

Rakennukseen tulisi saumaton kulkuyhteys Logomon sillalle, jota pitkin kuljettaisiin niin tapahtumakeskus Logomoon, kuin tuleville junalaitureille sekä koko ajan kehittyvälle ratapihan alueelle.

”Logomon sillan todellinen merkitys tulisi LogoHub-hankkeen myötä konkretisoitumaan kokonaisuudessaan. Suunnitteilla olevan hankkeen piti aluksi olla vain pysäköintilaitos, mutta nyt sille on muodostumassa entistä tärkeämpi rooli nykyaikaisena asemapalvelukokonaisuutena, jossa esimerkiksi esteettömyys on huomioitu kaikessa suunnittelussa ja junamatkustajien saatto- ja hakuliikenne pääsee kulkemaan maksutta terminaalirakennuksessa. LogoHub-hankkeella tullaan vastaamaan 2030-luvun tarpeisiin, kun autot sähköistyvät entisestään ja yhteiskäyttö lisääntyy”, Niemi sanoo.

Tulevaisuuden kulkemismuodot on huomioitu suunnittelussa alusta asti.

”Sähkö- ja hybridiautoille varataan aluksi latauspaikkoja noin sata kappaletta. Lisäksi tulossa on kahdeksan erillistä supercharger-latauspaikkaa. Kuitenkin kaikkiin pysäköintitalon parkkipaikkoihin on mahdollista saada latauspisteet vaiheittain.”

”Taksipaikkoja löytyy pohjakerroksen terminaalista 24 kappaletta ja terminaalin yhteyteen on suunnitteilla myös Föli-pysäkki. Lisäksi tulemme tarjoamaan pysäköintipaikkoja alueen yritysten, asukkaiden ja pendelöijien käyttöön.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos