Asukkaiden selkeä mielipide Ruonassa: Ei lisää parkkipaikkoja tai kauppoja

Ruonaan suunniteltava kauppapaikan kaava sai asukkaat ärtyneiksi. Ymmärrystäkin löytyi, mutta kauppapaikan sijainti harmittaa.

Susanna Palm
Asukkaiden selkeä mielipide Ruonassa: Ei lisää parkkipaikkoja tai kauppoja

Keskustelutilaisuus keräsi räntäsateesta huolimatta yli 40 asiasta kiinnostunutta kuulijaa paikalle. Kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa (vasemmalla) esitteli kaavamuutoksen tärkeimpiä linjoja kuulijoille.

Susanna Palm

Pimeässä marraskuun lopun illan räntäsateessa seisoo noin 40-päinen asukasjoukko ja kuuntelee, mitä Naantalin kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaalla on kerrottavana. Kuulemistilaisuuden huono sääkään ei viilennä asukkaiden tunteita, pikemminkin lisää ärtyisyyttä.

Ruonan yhdystielle, Tallipuiston kohdalle, ollaan suunnittelemassa kauppapaikan tonttia. Manner-Naantalin osa-yleiskaavassa asia on jo päätetty, että Tallipuistoon kaavoitetaan liikekiinteistölle maa-alue. Ruonan yhdystien asemakaavaluonnos kauppapaikkoineen on jo ollut esillä teknisessä lautakunnassa.

Uurasmaan esittelyä kuuntelemaan saapuneet ihmiset kuuntelevat tarkkaan, mitä asiasta kerrotaan. Kysymyksiä ja ennakko-oletuksia risteilee kuitenkin ilmassa sateen lisäksi.

–Onko tässä muutoksessa otettu nyt huomioon lähistön koulujen oppilaat ja päiväkotien lapset? Ympäristön ainoa luontokohde uhrataan kaupalle, jota emme tarvitse. Naantalissa on jo tarpeeksi kauppoja. Missä lapset sitten käyvät suunnistamassa tai ulkoilemassa? tivasivat lähialueen asukkaat.

200 suunniteltua parkkipaikkaa tuntuvat asukkaista ylimitoitetuilta

Uurasmaa selvittää, että kyse ei ole päivittäistavarakaupalle suunnatusta kiinteistöstä, vaan erikoistavaroille. Siitä lauseesta asukkaat ottavat kiinni ja tietävät heti, mille kauppaketjulle tontti suunnitellaan.

–Tutkimusten mukaan naantalilaiset käyttävät hyvinkin suurella prosentilla oman kaupungin päivittäistavarakauppoja, joten se asia on kunnossa. Kun kyse on erikoistavarasta, lähdetään ostoksille Naantalin ulkopuolelle. Sitä tarvetta tässä yritämme täyttää, selvittää Uurasmaa.

Selvitykset eivät kuitenkaan asukkaita vakuuta. Heidän mielestään puistotontin muuttaminen liikekiinteistöksi toisi enemmän ongelmia palveluiden parantumisen sijaan.

–Nytkin jo autojen valot valaisevat suoraan Ripikadun rivitaloihin sisälle Nesteen huoltoasemalta. Jos tähän viereen tulee 200 auton parkkialue, mikä valomeri meillä sitten on? kysyy eräs asukas.

Kaavamuutokseen suunnitellut 200 parkkipaikkaa tuntuvat asukkaiden mielestä aivan ylimitoitetulta. Sen lisäksi, että parkkialue valtaa alleen alueen ainoan puiston, se asukkaiden mielestä lisää levottomuutta.

–Moporalli nykyisten parkkialueiden välillä on jo melkoinen. Ei kiitos yhtään parkkialuetta lisää enää, emme kestä 100 mopoa kerrallaan pärisemässä läpi kesän, toteaa eräs asukas.

Arkisto
Ruonan Yhdystien asemakaavassa Tallipuistoon tulisi liikerakennus ja 200 parkkipaikkaa. Liikerakennus on suunniteltu siten, ett se peittäisi noin 7 metrin korkean kallionlouhoksen seinämän. Tallipuiston toisella laidalla oli muutama arvokas luontokohde, minkä vuoksi kauppapaikka on suunniteltu Tallipuiston Nesteen puolelle. Risteykseen tulisi kiertoliittymä.

Ruonan Yhdystien asemakaavassa Tallipuistoon tulisi liikerakennus ja 200 parkkipaikkaa. Liikerakennus on suunniteltu siten, ett se peittäisi noin 7 metrin korkean kallionlouhoksen seinämän. Tallipuiston toisella laidalla oli muutama arvokas luontokohde, minkä vuoksi kauppapaikka on suunniteltu Tallipuiston Nesteen puolelle. Risteykseen tulisi kiertoliittymä.

Asukkaiden mielestä kauppapaikka olisi parempi pellolla Armonlaaksontien varressa

Kun kaavamuutoksen suurimmat äärilinjat on esitelty kuulijoille puiston reunalla, seurue siirtyy Karvetin monitoimitalolle kuulemaan lisää ja näkemään kuvia kaavaluonnoksesta. Kävelyn aikana asukkaiden mielipide tulee erittäin selväksi. He pelkäävät asuinalueensa viihtyvyyden laskevan, luontoarvojen tuhoutuvan ja ympäristön muuttuvan levottomaksi ja meluisaksi.

–Miksei kauppapaikkaa voi kaavoittaa Armonlaaksontien ja Lidlin väliin? kysyvät asukkaat.

Uurasmaa vastaa, että kauppapaikan suunnittelu liittyy isompaan kokonaisuuteen. Toinen kauppapaikka on osoitettu osa-yleiskaavassa Armonlaaksontien viereen, kunhan ELY-keskus joskus saa rakennettua Emäntäkoulun kohdalle eritasoliittymän.

Ruonan Yhdystielle Latokujan kohdalle on kaavamuutosehdotuksessa piirretty liikenneympyrä.

–Mikä kiire on tehdä näin kalliita ratkaisuja? Miksei odoteta eritasoliittymän valmistumista Armonlaaksontielle ja tehdä sinne ensin kauppapaikka? Ei tarvitsisi rakentaa kiertoliittymiä toinen toisensa jälkeen, ihmettelevät asukkaat.

Selvityksen aikana Uurasmaa kehottaa asukkaita jättämään asiasta mielipiteitä. Asemakaavaehdotus on nähtävillä verkossa kaupungin sivuilla ja kaupungintalolla. Mielipiteitä voi jättää 18.12. asti.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio