Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Luomuruokapiiri: "Ei tarvitse mennä kauppakeskukseen, missä ahdistaa"

Röölän ruokapiiri tuo luomutuotteet kimppatilauksella Kylähuoneelle. –Kauppakeskuksessa on sen näköistä perunaa, että minä en ainakaan syö. Peruna ei pidä siitä, että sitä pestään ja pidetään valossa. Multaperuna on parempaa, tietää rymättyläläinen Ritva-Liisa Tanskanen . Hän viljelee perunaa ja sipulia itsekin. Keskiviikkona, Röölän ruokapiirin tilausten kuluvan kuun noutopäivänä, Tanskanen haki Kylähuoneelta 10 kilon perunasäkin kottikärryillä. –Syön niin paljon sipulia, että ei riitä omat koskaan. Ja täältä on helppo hakea, rööläläinen toteaa. Kalliimpaa, mutta helppoa, "syötävää" ja läheltä Rymättylän Salonkylässä asuva Tarja Haapala oli tilannut härkäpapuja, rypsiöljyä, pellavan siemeniä ja ohrasuurimoita. Luomua ja kotimaista. –Saa tuoretta, hyvää tavaraa. Eikä tarvitse mennä kauppakeskukseen, missä ahdistaa. On tämä kalliimpaa, mutta helppoa, ja se ruoka on syötävää. Vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet ovat tallella, niitä ei ole prosessoitu ulos. Ruokaa ei myöskään ole tuotu rekalla Kiinasta asti, Haapala perustelee ruokapiiriin liittymistään. Rymättylän Kuralassa asuva Kaija Saarni nouti keskiviikkona ensimmäiset ruokapiirin kautta tilaamansa tuotteet. Paperikassissa pilkotti palsternakkaa, korianteria, siemeniä ja tattaria. –Vähän jotain erilaista. Tulin ihan kokeeksi, kun kuulin tästä, Saarni sanoo. Kaikki alkoi Lookilan tilalta Tällä hetkellä Röölän ruokapiirissä on mukana 5–6 jäsentä, ja mukaan mahtuu vielä. Piirin perusti kylätoimikunnan puheenjohtaja Tuulamaria Kangaslampi viime vuoden lokakuussa. Kun ruuat saa tilattuna lähelle, ei tarvitse lähteä linja-autolla kauemmas. Samalla tulee kylähuone asukkaille tutuksi. –Luomuruoka tietenkin myös. Mietin Reko-toiminnan ja Kaarlejoki Oy:n ruokapiirin välillä ja valitsin ruokapiirin. Täytyy yrittää paikallisia tukea, Kangaslampi perustelee. Piirin jäsenet tilaavat tuotteensa keskitetysti Kaarlejoki Oy:ltä, jonka rymättyläläinen viljelijä Laura Suvanto hoitaa sekä rymättyläläistä Lookilan tilaa että tortinmäkeläistä Kaarlejoen tilaa. Lookilan tila on viljellyt luomua jo vuodesta 1981. Ensimmäiset ruokapiirit ovat pyörineet 1990-luvulta. Silloin Varsinais-Suomessa oli vain 1–2 luomutilaa ja luomuperunoista oli pulaa. –Idea lähti siitä, että ei ole mitenkään ekoteko, jos kaikki suhaavat autolla tilalle erikseen ostamaan pieniä eriä. Eli idea lähti luonnon hyvinvoinnin huomioimisesta ja asiakkaiden toiveesta saada tuotteitamme. "Jotain suurempaa, kuin että myynkö säkin perunoita" Yksi ensimmäisistä jäsenistä on rymättyläläinen Leena Ikonen . Asiakkaana on nyttemmin koko perhe. –Asiakkaat ovat alkaneet hakea Lookilasta jo 1980-luvulla, ja samoille asiakkaille meni tänäänkin tuotteita. Se on mielestäni hienoa. Olen nähnyt pitkäaikaisten asiakkaiden lasten kasvavan, ja nähnyt heidän lastenlastensa liittyvän ketjuun. Se on jotain paljon suurempaa, kuin että myynkö säkin perunoita. Vaikka ei niissä perunoissa mitään vikaa ole. Se pistää yrittämään, kun tuntee ne ihmiset, ketkä syövät ne tuotteet. Se on sekä työläämpää että antoisampaa, Suvanto nauraa. Kaarlejoen tilalla on kylmiöt ja pakkaamot, joten Suvannon mukaan käytännössä kaikki myydään sitä kautta. Tuotteita Suvanto hankkii ympäri Varsinais-Suomea, esimerkiksi juustot Laitilasta ja palsternakat Pöytyältä. Lookilan lisäksi Rymättylästä tulee tavaraa Mikolan ja Munkkilan tiloilta. –Mikolalta ostan siltä kaudelta, kun heillä tuotteita on. Meillä toiminta painottuu talvikauteen, joten Munkkilasta Saarisen Jannelta ostan aikaista perunaa, Suvanto kertoo. Kaarlejoki Oy:n omien tilojen, Lookilan ja Kaarlejoen, viljelykierrot on yhtenäistetty. –Porkkanat viljellään jonain vuonna Tortinmäessä ja jonain vuonna Lookilassa. Se on toisaalta hyvä, että on kahden tilan pellot käytettävissä. 14 pysähdystä Raisiossa ja Naantalissa Nykyään Kaarlejoki Oy:llä on vaihtelevasti 10–25 ruokapiiriä. Jokaisella piirillä on yksi tuotetoimitus kuukaudessa. Keskiviikon jakelupäivänä Kaarlejoen auto teki 14 pysähdystä Raisiossa ja Naantalissa. Tuoteluettelossa on 20–30 sivua ja valikoimissa ”ihan kaikkea”. –Tavoitteeni ei ole löytää halvimpia oliiveja, vaan oliiveja, jotka ovat niin hyviä, ettei parempaa löydä mistään. Ei halpaa, vaan hyvää, Suvanto summaa. Avainsanoja ovat viljelijän mukaan myös yhteistyö ja palvelu. Hän mieltää tehtäväkseen huolehtia siitä, että asiakkaan ei tarvitse huolehtia. –Jos asiakkaalta on luomukaali loppu, ja jos sitä luomukaalia Suomessa on, niin minä sen löydän. Kaupoista se on ollut loppu nyt jonkun aikaa, mutta meilläpä on, Suvanto lupaa. Lisätietoja: www.kaarlejoki.fi