Eva-Sofia hurahti kantoliinoihin – "Liinoista tulee kuin vaatetyyli"

Kantoliinat ovat suosittuja ja ergonomisia vauvan kantovälineitä. Aktiiviharrastajat lainailevat liinoja ja järjestävät kantoliinatapaamisia. Niitä on suunnitteilla Naantaliinkin.

Päivi Savolainen
Eva-Sofia hurahti kantoliinoihin – "Liinoista tulee kuin vaatetyyli"

Naantalilaisnaapurukset Ella Kauniskangas ja Eva-Sofia Sjöblom ovat kantoliinailun aktiiviharrastajia. Liinassa kulkevat niin vauvat kuin taaperotkin.

Päivi Savolainen

Kantoliinoja voi käyttää, tai sitten niihin voi hurahtaa. Naantalilainen Eva-Sofia Sjöblom hurahti.

–Minulla oli vaikea raskaus jo taaperon kanssa, en olisi pärjännyt ilman liinaa. Minulla oli liitoskipuja ja lantio löystyi sen verran, että oli hankalaa liikkua kotona. Rengasliina oli pelastus. Se on hirveän helppo ja käytännöllinen. Saa vapaat kädet ja lapsi on lähellä.

Kun Sjöblom lähtee kävelylle, vuoden ja seitsemän kuukauden ikäinen Linus keikkuu mukana äidin selässä. Kolme kuukautta vanha Kasper kulkee vaunuissa. Metsälenkeillä kantoliinassa matkaavat molemmat.

–Voin sitoa lapset omiin liinoihin tai samaan liinaan. Liinan voi laittaa eteen, taakse tai lonkalle. Esimerkiksi kaksosia voi kantaa vierekkäin edessä, Sjöblom kertoo.

Kantoliinoja on eri kokoisia ja painoisia, eri materiaaleista tehtyjä, eri merkkisiä ja hintaisia sekä eri sidontoihin sopivia. Sjöblom suosii kudottuja liinoja.

–Trikooliinaa suositellaan, mutta se on minulle liian kuuma. Kudotulla saa paljon enemmän sidontoja, esimerkiksi perusreppusidonnassa sidonnan lopun voi tehdä monella eri tavalla. Renkaillakin voi vähän pelata ja tehdä.

Päivi Savolainen
Eva-Sofia Sjöblomilla on kymmenkunta kantoliinaa. Hän myös lainaa liinoja ja opastaa kiinnostuneita liinailun saloihin.

Eva-Sofia Sjöblomilla on kymmenkunta kantoliinaa. Hän myös lainaa liinoja ja opastaa kiinnostuneita liinailun saloihin.

Lainassa, myynnissä ja tulossa

Eva-Sofia Sjöblomilla on tällä hetkellä kymmenkunta liinaa.

–Tarkkaa lukua ei ole ikinä, sillä niitä on lainassa, myynnissä ja tulossa.

Valikoimaan kuuluu intialainen 100-prosenttisesta villasta tehty liina sekä puolalaisista ja saksalaisista Facebook-ryhmistä tilattuja käytettyjä liinoja. Materiaaleissa voi puuvillan lisäksi olla helmiä, maitoa, kahvia tai merilevää.

–Kun enemmän harrastaa, haluaa kokeilla eksoottisempiakin materiaaleja. Jotkut sopivat paremmin vauvalle, jotkut taaperolle.

Sjöblomin mielestä käytetty liina on ehdottomasti paras. Hän vertaa uusia liinoja pyyhkeisiin, jotka voivat olla kovia ja karheita. Liinoja voi ”kesyttää” eli pehmentää lähettämällä ne kiertueelle, lainaksi muille käyttäjille. Takaisin omistajalle palatessaan liina on sopivan pehmeä.

Sjöblomin suosikki on Lovaloom-merkkinen harmaa-valkoinen kudottu liina.

–Liinoista tulee vähän kuin vaatetyyli. Etsii jotain, mikä vastaa omaa tyyliä. Kallein liina, jota olen käyttänyt, maksoi yli 300 euroa. Kallein, minkä olen netissä nähnyt, maksoi 2175 euroa, ja on niitä kalliimpiakin.

Tarkkana vastasyntyneen kanssa

Sjöblom hurahdutti harrastukseen myös naapurinsa Ella Kauniskankaan.

–Oli vaiva mikä tahansa, kun heittää vauvan kyytiin, kyllä hiljenee. Pystyy lukemaan vauvan viestejä helpommin, kun vauva on lähellä. Kolmevuotiaskin pyytää vielä välillä kyytiin. Hän painaa jo lähes 20 kiloa, siinä on jo vähän kantamista, Kauniskangas nauraa.

Hän muistuttaa, että vauva tulee sitoa liinassa riittävän ylös. Kietaisuristi on helpoin.

–Näkyvyys kasvoihin ja suukkoetäisyydelle, ettei vauva uppoudu rintojen väliin. Niin pystyy seuraamaan vauvan hengitystä ja että sitä, että vauvalla on tilaa olla. Vastasyntyneen pään pitää olla sivuittain ja katse hiukan ylöspäin. Kantoliinan sisälle voi myös laittaa niskatuen, esimerkiksi pikkupyyhkeen tai harson.

Päivi Savolainen
Eva-Sofia Sjöblom kantaa sekä Linusta että Kasperia kantoliinassa.

Eva-Sofia Sjöblom kantaa sekä Linusta että Kasperia kantoliinassa.

Kantoliinatreffejä Naantaliin

Naapurukset käyvät viikoittain Turun seudun kantajat -nimisen Facebook-ryhmän järjestämillä kantoliinatreffeillä.

–Puhutaan liinoista ja vauvoista, saadaan vertaistukea ja kasvatetaan vauvakuumetta. Ryhmän sisällä on syntynyt luottamus toisiin ja voidaan myös lainailla liinoja.

Kauniskangas ja Sjöblom arvelevat olevansa ainoat liinailun aktiiviharrastajat Naantalissa. Sjöblom on lupautunut opastamaan halukkaita kantoliinan käyttöön.

–Jos joku on kiinnostunut liinailusta, voi tulla puheilleni ja voin lainata liinoja, jos haluaa kokeilla. Facebookin kautta voi olla yhteydessä.

MLL Naantalin paikallisyhdistys suunnittelee kantoliinatapaamisia myös Naantaliin ensi vuoden alusta alkaen. Puheenjohtaja Minna Liesegangin mukaan paikkana on Lastentalo Karvetissa, mutta aikataulu on vielä avoinna.

–Vielä ei ole tarkempaa tietoa, onko viikoittain vai kuukausittain. Tehdään vanhempien tarpeiden mukaan, tai sen mukaan, miten aktiiviäidit haluavat.

Katso videolta, miten vauvan kantoliinalla tehdään kietaisuristi.

 

Kommentit (1)

  • Eva-Stina Hellbom

    Hyvin osasi demonstroida tätä ristisidontaa. Huomasin että vauva oli koko ajan tyytyväinen. Olisinpa tiennyt kun omat lapset oli vaivoja

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio