Joni Koski

Kari Saarialho ja Mikko Hongisto siirtyivät yrittäjiksi vuonna 2007 ostamalla Matti Lepistöltä Naantalin Rakennuspuun liiketoiminnan. Mikään sukellus tuntemattomaan ei yrityskauppa ollut, sillä Saarialho oli ollut töissä yrityksestä 1980-luvun puolivälistä lähtien ja Hongistokin oli ollut 10 vuotta työntekijänä, vaikka yrityskaupan hetkellä oli hetken muualla töissä.

Kymmenen vuotta on tuonut monenlaista oppia yrittäjyydestä. Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen eli 2008 syksyllä alkoi rautakauppaa lujasti purrut taantuma.

–Taantuma ei kestänyt vuotta tai kahta, vaan se jatkui lähes näihin vuosiin asti. Toisaalta se loi uskoa, sillä selvisimme pienimuotoisen taantumankin aikana, Hongisto sanoo.

–Ja vuosi 2007 oli hyvä vuosi. Saimme siitä hyvää pohjaa, Saarialho täydentää.

Viikonloppuna Naantalin Rakennuspuu palkittiin Naantalin kuntakohtaisella yrittäjäpalkinnolla. Mikko Hongisto tuumaa, että samalla palkittiin yrityksen pitkä historia, joka ulottuu vuoteen 1947.

–Asiakkaille ja henkilökunnalle täytyy antaa kiitosta. Ilman heitä ei palkintoakaan olisi jaettu, Hongisto sanailee.

Tänä vuonna yritys tekee noin 3,2 miljoonan euron liikevaihdon. Ensi vuodelle on budjetoitu maltillista 2–3 prosentin kasvua. Hongisto pitääkin tällaista tasaista kasvua liike-elämälle hyvänä pitemmän päälle, sillä kovin nopeiden nousujen jälkeen seuraa yleensä jyrkkä pudotus.

Yritys toimittaa rautakauppatavaroita yksityisille kuluttajille ja pienille ja keskisuurille rakennusliikkeille. Myös Naantalin kaupunki on tärkeä asiakas.

Työntekijöitä on yrittäjäkaksikon lisäksi kymmenen.

–Kaupan kokoon nähden meillä on paljon henkilökuntaa, mutta sillä tuotetaan palveluja asiakkaille.

Yrityksellä on oma kuljetuspalvelu, mikä on tärkeä kilpailuvaltti. Vaikka omakotirakentaminen on hiipunut, tuovat kuluttajapuolella kysyntää kesämökit ja talojen korjaaminen. Iso osa asiakkaista tuleekin saariston puolelta.

Yritys kuuluu Rautanet-ketjuun.

Hongisto odottaa mielenkiinnolla, hakeeko Naantalin kaupunki asuntomessuja vuodelle 2022.

–Se alue on 10 kilometrin päässä täältä, niin totta kai yrittäisimme olla kilpailussa mukana. Ja vaikka messuja ei tulisikaan, niin Luonnonmaa on kuitenkin Naantalin tulevaisuuden aluetta.

Palkitut

Raisio: Keilaraisio Oy Eriksson

Naantali: Naantalin Rakennuspuu Oy

Rymättylä: Symotic Oy

Timanttiristi (40 vuotta yrittäjyydestä): Markku ja Orvokki Ketonen, Raision Tilitoimisto Oy.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio