Tiesitkö? Lypsylehmillä on oikeus 60 päivän ulkoiluun vuodessa

Joni Koski

Lypsylehmät ja pääasiassa maidontuotantoa varten kasvatettavat hiehot, jotka pidetään kytkettyinä, tulee päästää vuosittain vähintään 60 päivänä laitumelle tai muuhun tarkoituksenmukaiseen jaloittelutilaan.

Jaloittelutilan pinta-alan on oltava vähintään 50 neliömetriä. Aluehallintovirasto voi myöntää vapautuksen tästä vaatimuksesta, jos esimerkiksi sopivaa laidunta ei ole tai sopivan jaloittelutilan järjestäminen on erittäin vaikeaa. Vapautus myönnetään enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Eläinsuojelulaissa määrätään, että kytkettyinä pidettävien lypsylehmien ja niiksi kasvatettavien hiehojen on päästävä jaloittelemaan kesäkuukausina vähintään 60 vuorokauden ajaksi. Varsinaisen laiduntamisen lisäksi tarkoitukseen käy myös tarha.

Laki on ollut voimassa vuodesta 2006, mutta silti aluehallintovirasto saa kesäisin lukuisia ilmoituksia karjoista, jotka eivät pääse ulkoilemaan. Laiminlyönnistä voi seurata rangaistus eläinsuojelulain rikkomisesta.

Eläinten jaloittelumahdollisuus kuuluu hyvinvointituen ehtoihin, joten laiminlyönti voi johtaa hyvinvointituen menetyksiin. Jaloittelun laiminlyönnistä voidaan määrätä myös uhkasakko.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio